Codul de etică al școlii - revizuit 2018

Codul de etică al școlii - revizuit 2018

  • Postat in: 29-01-2019

 

 

 

 

 

CODUL DE ETICĂ

Revizuit noiembrie 2018

 

 

 

Intocmit: Comisia de revizuire

Aprobat CA

 


 

 

”Viitorul tău este aici”

 

ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „SF. VASILE CEL MARE”

București, România

Str. Gh. Pop de Băsești, nr. 26A, sector 2

Tel.: +40-21-253.13.94

Fax: +40-21-253.13.94

E-mail: fdu_svm@yahoo.com

       contact@scoalasanitara.ro

http/www.scoalasanitara.ro

CODUL DE ETICĂ

al

Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București

PREAMBUL

Codul de etică cuprinde formularea explicită a idealurilor, principiilor şi normelor morale pe care consimt să le respecte şi să le urmeze membrii comunităţii şcolare a Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București în activitatea lor profesională.

Prezentul cod stabileşte standardele de etică profesională pe care comunitatea şcolară îşi propune să le urmeze şi sancţiunile care se pot aplica în cazul încălcării acestora.

Codul de etică funcţionează ca un contract moral între elevi, profesori, personal administrativ şi comunitatea şcolară ca întreg, contribuind la coeziunea membrilor comunităţii şi la formarea unui climat educaţional bazat pe cooperare şi competiţie după reguli corecte şi urmăreşte creşterea prestigiului şi imaginii şcolii.

Codul de etică reprezintă un cadru de formalizare a unor reguli consensuale între membrii comunităţii şcolare, privitoare la modul de acţiune în acelaşi spaţiu social, pentru a conferi un spor de autoritate acestuia în ansamblul societăţii.

Parte integrantă a mecanismelor de asigurare a calităţii instituţionale, Codul de etică al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București are menirea de a contribui la optimizarea continuă a procesului de formare profesională, morală şi civică, la punerea în act a unor atitudini şi comportamente cât mai aproape de exemplaritate.

Furnizând un model de conduită, Codul este un contract moral între membrii comunităţii şcolare, a cărei coeziune o menţine, prin angajarea adeziunii şi devotamentului, a aprecierii, a imparţialităţii şi a comunicării profesionale.

La interferenţa dintre morală şi drept, Codul de etică al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București este un instrument de orientare, de intervenţie ameliorativă, de evaluare a moralităţii acţiunilor membrilor comunităţii şcolare, pe baza unor standarde generale „bune pentru fiecare, dar şi pentru societate”, conciliind aspecte divergente:

-       concurenţă şi cooperare,

-       individualism şi întrajutorare,

-       coerciţie şi liber arbitru, în scopul de a proteja atât libertatea şi demnitatea persoanei, cât şi binele public.

Expresie a poziţiilor etice definitorii pentru ceea ce este permis sau nu, Codul de etică desfăşoară un ansamblu de drepturi şi datorii ce decurg din valori relevante şi norme călăuzitoare, aplicabile cu maleabilitate în situaţii concrete, în ideea afirmării unei interacţiuni sociale armonioase cadru de realizare a performanţei, de fructificare pozitivă şi eficientă a potenţialului profesional şi uman al tuturor membrilor comunităţii şcolare.

 


CAPITOLUL I: PRINCIPII GENERALE

ART. 1. (1) Prezentul cod de etică (denumit în continuare cod) este elaborat în baza art. 10 şi 16 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului naţional de etică din învăţământul preuniversitar, aprobat prin OMECTS nr. 5.550/2011.

(2) Codul este aplicabil personalului didactic din Școala postliceală sanitară ”Sf. Vasile cel Mare”, responsabil cu instruirea şi educaţia, care, în conformitate cu prevederile art. 88 alin. (2) - (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, îndeplineşte funcţia de personal didactic de predare, personal didactic auxiliar, personal didactic de conducere, denumit în continuare personal didactic, şi care are obligaţia, datoria morală şi profesională de a cunoaşte, de a respecta şi de a aplica prevederile prezentului cod.

(3) Codul este aplicabil și personalului nedidactic, angajat al școlii.

Art. 2. (1) Şcoala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” București, acreditată prin O.M. nr. 5637 din 14.11.2006, este o instituţie privată de învăţământ preuniversitar de utilitate publică şi parte integrantă a sistemului naţional de educaţie.

(2) Misiunea, viziunea şi scopul activităţii sale, cuprinse în documentele oficiale, sunt asumate de fiecare membru al comunităţii şi au în vedere dezvoltarea şi afirmarea profesională, progresul cunoaşterii şi cercetării ştiinţifice în condiţiile respectării statului de drept şi a drepturilor omului.

(3) Şcoala respectă demnitatea fiecăruia dintre membrii comunităţii şcolare şi promovează integritatea, angajându-se să contribuie la respectarea democraţiei şi la prosperitatea societăţii.

(4) Valorile şi principiile de bază pe care şcoala le promovează şi a căror realizare efectivă încearcă să o asigure sunt: libertatea şi autonomia profesională, dreptatea şi echitatea, profesionalismul, onestitatea şi corectitudinea intelectuală, responsabilitatea, transparenţa, respectul şi toleranţa, bunăvoinţa şi grija.

Art. 3. Codul de etică al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București este întocmit în conformitate cu prevederile Constituţiei României, ale legislaţiei în domeniul educaţiei şi al muncii, ale Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului național de etică, cu respectarea drepturilor omului, dar şi cu cerinţele exercitării responsabilităţilor individuale, respectiv cu Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 republicată.

Art. 4. Codul de etică este elaborat în raport cu valorile, principiile şi normele etice profesionale generale ale: libertăţii învăţământului, autonomiei personale, dreptăţii şi echităţii, respectului şi toleranţei, profesionalismului, meritului, transparenţei, responsabilităţii profesionale şi sociale, onestităţii şi corectitudinii intelectuale, bunăvoinţei şi grijii.

Art. 5. Codul de etică este un document cu funcţie de ghid în desfăşurarea relaţiilor moral profesionale dintre cadre didactice, personal didactic auxiliar, personal nedidactic şi elevi.

Art. 6. Scopul elaborării Codului de etică al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București este de a susţine şi de a dezvolta continuu climatul de cooperare, respect reciproc, colegialitate, politeţe, încredere, discreţie, solidaritate, care există în interiorul acestei instituţii de învăţământ preuniversitar pentru a favoriza creşterea calităţii activităţii didactice, de educaţie şi a activităţii de muncă desfăşurate în școală.

Art. 7. Dispoziţiile prezentului Cod se aplică tuturor membrilor comunităţii şcolare din Şcoala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” București: personal didactic, personal didactic auxiliar, personal nedidactic şi elevi.

Art. 8. (1) Şcoala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” București este o instituţie apolitică. Afilierea unui membru al comunităţii şcolare la un partid politic este o opţiune strict personală şi nu angajează cu nimic instituţia.

(2) Apartenenţa la comunitatea şcolară nu îngrădeşte în nici un mod activităţile politice ale membrilor ei, ca persoane particulare, în afara spaţiului instituţiei.

Art. 9. În spaţiul şcolii şi comunităţii şcolare este interzisă orice formă de discriminare. Politica de nediscriminare acoperă toate domeniile de activitate: admiterea elevilor, înmatricularea elevilor, evaluarea elevilor, angajarea şi evaluarea personalului didactic, a salariaţilor şcolii, promovarea în organisme sau funcţii de conducere.

Art. 10. Codul instituie un ansamblu de valori, principii şi norme de conduită menite să contribuie la coeziunea instituţională şi a grupurilor de persoane implicate în activitatea educaţională, prin formarea şi menţinerea unui climat bazat pe cooperare şi competiţie după reguli corecte.

Art. 11. Respectarea prevederilor prezentului cod este obligatorie în Școala postliceală sanitară ”Sf. Vasile cel Mare” și reprezintă o garanţie a creşterii calităţii şi prestigiului școlii, prin menţinerea unui grad înalt de profesionalism în exercitarea atribuţiilor didactice, creşterea calității relaţiilor dintre toți cei implicați în actul educaţional, eliminarea practicilor inadecvate şi imorale ce pot apărea în mediul școlar, creşterea gradului de coeziune a personalului, facilitarea promovării şi manifestării unor valori şi principii aplicabile în școală.

CAPITOLUL II: DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PERSONALULUI ȘCOLII

Art. 12. Personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic al școlii are drepturi şi îndatoriri care decurg din legislaţia în vigoare, prevederile contractului individual de muncă şi prevederile contractului de studii.

Art.13. (1) Şcoala postliceală sanitară „Sf. Vasile cel Mare” București garantează respectarea drepturilor omului şi asigură drepturi egale tuturor membrilor săi, pe baza următoarelor valori și principii:

-       nediscriminare şi echitate

-       egalitate de şanse şi de tratament

-       transparenţa informărilor corecte

-       acces la resurse materiale şi servicii

-       imparţialitate şi obiectivitate

-       independenţă şi libertate profesională

-       responsabilitate morală, socială şi profesională

-       integritate morală şi profesională

-       confidenţialitate şi respect pentru sfera vieţii private

-       primatul interesului public

-       respectarea şi promovarea interesului superior al elevilor

-       respectarea legislaţiei generale şi a celei specifice educației

-       respectarea autonomiei personale

-       onestitate şi corectitudine

-       atitudine decentă şi echilibrată

-       toleranţă

-       autoexigenţă în exercitarea profesiei

-       interes şi responsabilitate în raport cu propria formare profesională, în creşterea calităţii activităţii didactice şi a prestigiului școlii

-       implicare în procesul de perfecţionare a caracterului democratic al societăţii

(2)  În acest scop, școala urmărește eliminarea conflictului de interese, depăşirea şi/sau soluţionarea stărilor tensionate, prevenirea şi combaterea oricărei forme de corupţie, favoritism, înşelăciune, protecţia faţă de abuzuri, precum şi faţă de acţiuni de denigrare, calomnie, răzbunare.

Art.14. Şcoala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” București încurajează, promovează şi protejează performanţele în activitatea didactică şi asigură recunoaşterea meritelor, a creativităţii ce contribuie la creşterea prestigiului instituţional, asigură aprecierea şi ierarhizarea calitativă în funcţie de rezultatele obţinute.

Art. 15. (1) În spaţiul școlii, personalul angajat beneficiază de protecţie din partea autorităţilor responsabile cu ordinea publică. Protecţia se asigură împotriva persoanei şi/sau grupului de persoane care aduc atingere demnităţii umane şi profesionale a personalului şcolii sau care împiedică exercitarea drepturilor acestora.

(2) Protecţia este solicitată de cel interesat, conducerii școlii.

(3) Şcoala protejează dreptul la confidenţialitatea privind viaţa privată a membrilor ei.

(4) Personalul angajat al şcolii este chemat să contribuie la evitarea şi, după caz, la soluţionarea situaţiilor de conflict (personal, material, de rol, în interiorul școlii, ca şi în cadrul colaborărilor externe).

Art.16. Angajații şcolii au asigurate deplina libertate de gândire, de conştiinţă şi de manifestare în activitatea profesională, în temeiul exercitării şi respectării autonomiei personale.

Art.17. Personalul şcolii are următoarele obligaţii:

(a) Să respecte prevederile legilor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, ale Codului muncii, precum şi hotărârile conducerii şcolii şi ale Fundației pentru dezvoltare umană, organizația fondatoare.

(b) Să respecte ordinea, moralitatea, onoarea personală şi drepturile celorlalţi, atât în interiorul şcolii cât şi în afara ei.

(c) Să asigure dezvoltarea unui climat de civilitate, respect reciproc, recunoaştere şi preţuire a demnităţii individuale, bunăvoinţă, toleranţă, grijă, solidaritate, ataşament faţă de instituţie şi faţă  de valorile pe care aceasta le promovează.

(d) Să-şi îndeplinească în mod corespunzător obligaţiile didactice, de studii, de serviciu, în acord cu principiul profesionalismului.

(e) Să probeze calităţi ştiinţifice şi psihopedagogice, obiectivitate, spirit de dreptate, corectitudine în activitatea didactică şi de evaluare a performanţei.

(f) Să respecte principiul proprietăţii intelectuale, să precizeze contribuţia personală într-o cercetare desfăşurată prin acord de colaborare, să utilizeze informaţia prin citarea corectă şi indicarea sursei de documentare.

(g) Să nu primească, să nu ofere şi să nu tolereze folosirea unor mijloace ilicite în desfăşurarea activităţii.

(h) Să supravegheze elevii pe parcursul activităţilor desfăşurate în școală  cât şi a celor organizate în afara acesteia.

(i) Să interzică agresiunile verbale, fizice şi tratamentele umilitoare asupra asupra elevilor.

(j) Să protejeze elevii, prin sesizarea oricărei forme de violenţă verbală sau fizică exercitate asupra acestora, a oricărei forme e discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a acestuia.

(k) Să combată orice formă de abuz.

(l) Să combată orice formă de hărţuire sexuală ca şi relaţiile sexuale dintre cadrele didactice și elevi.

(m) Să combată orice activitate care ar putea genera corupţie (fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către elevi de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea).

(n) Să combată favoritismul.

(o) Să nu acorde meditaţii contra cost elevilor de la formaţiunile de studiu la care este încadrat.

(p) Să asigurare egalitatea de şanse şi promovarea principiilor educaţiei incluzive.

(r) Să respectare demnitatea şi să recunoască meritul personal al fiecărui elev.

Art. 19. Elevii şcolii au următoarele obligaţii:

(a) Să respecte autoritatea personalului didactic, nedidactic, precum şi autoritatea organismelor de conducere ale şcolii.

(b) Să nu primească, să nu ofere şi să nu tolereze folosirea unor mijloace ilicite în timpul examinării, în pregătirea referatelor, lucrărilor de diplomă, să nu comită fraudă intelectuală.

(c) Să folosească în mod civilizat patrimoniul şcolii, să nu deterioreze baza materială din sălile de curs, din laboratorul de informatică, din sălile de demonstraţii.

(d) Să se abţină de la comiterea oricăror fapte care pot aduce atingere prestigiului şi imaginii Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București.

Art. 20: Personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic nu pot participa la următoarele activităţi care implică soţul sau rude până la gradul IV, inclusiv, sau un afin până la gradul III, inclusiv:

a.    examen de admitere;

b.    examen de absolvire;

c.     activităţi de evaluare a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic;

d.    concursuri pentru ocuparea posturilor;

e.    comisii de cercetare disciplinară, de etică şi control.

Art. 21. Este interzisă desfăşurarea pe teritoriul şcolii a unor activităţi ofensatoare cultelor care funcţionează în mod legal în ţara noastră.

Art. 22. În relaţiile cu alte unităţi şi instituţii de învăţământ, precum şi cu instituţiile şi reprezentanţii comunităţii locale, personalul didactic respectă şi aplică norme de conduită prin care asigură sprijin în scopul furnizării unor servicii educaţionale de calitate și manifestă responsabilitate şi transparenţă în furnizarea de informaţii către instituţiile de stat în protejarea drepturilor elevilor, atunci când interesul şi nevoia de protecţie a acestuia impun acest lucru.

CAPITOLUL III: SANCŢIONAREA ABATERILOR DE LA CODUL DE ETICĂ

Art. 23. Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere din Şcoala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” București, răspund disciplinar pentru încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului școlii.

Art. 24. Sancţiunile disciplinare care se pot aplica, în raport cu gravitatea faptei, sunt:

a.    observaţia scrisă;

b.    avertisment;

c.     diminuarea salariului de bază cu până la 15%, pe o perioadă de 1 - 6 luni;

d.    suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere;

e.    destituirea din funcţia de conducere;

f.      desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Art. 25. Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârşite de personalul didactic, şi personalul didactic auxiliar se constituie comisia de cercetare disciplinară, numită de Consiliul de Administraţie, formată din 3 membri, dintre care unul este reprezentantul salariaţilor, unul reprezentantul al FDU şi unul cu funcţie didactică cel puţin egală cu cel care a săvârşit abaterea.

Art. 26. Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârşite de personalul de conducere al școlii se constituie comisia de cercetare disciplinară, numită de Consiliul de Administraţie, formată din 3 membri, dintre care unul este reprezentantul salariaţilor, unul reprezentant al asociaţiei fondatoare şi unul cu funcţie didactică cel puţin egală cu cel care a săvârşit abaterea.

Art. 27. Se consideră abatere de la Codul de etică al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București şi se sancţionează, în afara încălcării cu vinovăţie a obligaţiilor de serviciu şi a normelor de comportare, următoarele:

a.    organizarea şi desfăşurarea de activităţi politice în şcoală, ca şi folosirea numelui școlii, a resurselor umane, financiare sau materiale ale acesteia în scopuri politice partizane;

b.    discriminarea sub orice formă;

c.     denigrarea publică a personalului sau școlii;

d.    utilizarea neautorizată şi provocarea de prejudicii, cu vinovăţie, a patrimoniului școlii;

e.    practicarea unor atitudini şi comportamente indecente, insultătoare sau obscene;

f.      orice formă de agresare fizică sau morală;

g.    corupţia sau favorizarea acesteia (de la acte de mituire, până la trafic de influenţă, cu recurs la bani, servicii, cadouri);

h.    frauda sub orice formă în activitatea de predare, învăţare şi evaluare;

i.      distrugerea, alterarea sau falsificarea documentelor şi a bazei de date ale şcolii, ca şi utilizarea lor în scopuri ilicite;

j.      furnizarea de informaţii false conducerii şcolii şi fundației fondatoare;

k.     favoritismul sub orice formă;

l.      participarea la activităţi didactice şi manifestări ştiinţifice sub influenţa alcoolului;       

m.   îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sub influenţa alcoolului.

Art. 28. Este interzisă şi se sancţionează hărţuirea sexuală a angajaţilor şi elevilor. Sub incidenţa acestei prevederi intră, printre altele, următoarele fapte:

a.    condiţionarea angajării, numirii, admiterii sau evaluării personalului şi elevilor de obţinerea unor favoruri sexuale;

b.    practicarea unor comportamente sau atitudini de natură sexuală, implicite sau explicite, fizice sau verbale, prin care se urmăreşte obţinerea unor avantaje personale;

c.     folosirea unor ţinute vestimentare indecente în incinta școlii sau în afara în activităţile de reprezentare a acesteia.

Art. 29. Constituie abatere folosirea de către elevi a unor mijloace ilicite atunci când sunt supuşi evaluării. Se consideră mijloc ilicit orice procedeu de pregătire a răspunsurilor solicitate de examinatori în afara cunoştinţelor deţinute de către elev.

Art. 30. (1) Este interzisă deţinerea şi comercializarea, în incinta şcolii, a produselor periculoase: substanţe narcotice, droguri, arme, substanţe explozibile.

(2) Se interzice consumul de narcotice, droguri şi substanţe etnobotanice în incinta şcolii.

(3) Se interzice comercializarea şi consumul băuturilor în incinta şcolii.

(4) Se interzice practicarea jocurilor de noroc în incinta şcolii.

Art. 31. În cadrul cercetării abaterilor prezumate se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, deşi a fost înştiinţat în scris cu minimum 48 de ore înainte, precum şi de a da declaraţii scrise se constată prin proces – verbal şi nu împiedică finalizarea cercetării. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.

Art. 32. Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării acesteia, faptă consemnată în condica de inspecţii sau în registrul de intrări – ieşiri. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată.

Art. 33. Dreptul persoanei sancţionate de a se adresa instanţelor judecătoreşti este garantat.

Art. 34. Pentru personalul didactic, propunerea de sancţionare se face de către directorul şcolii sau cel puţin 2/3 din numărul total de membri ai Consiliului de Administraţie.

Art. 35. Pentru personalul de conducere, propunerea de sancţionare se face de Consiliului de Administraţie.

Art. 36. Sancţiunea se stabileşte, pe baza raportului comisiei de cercetare, de autoritatea care a numit această comisie şi se comunică celui în cauză, prin decizie scrisă, de către directorul şcolii.

Art. 37. Dacă una dintre faptele reglementate întruneşte condiţiile pentru a atrage şi altă formă de răspundere, conducerea şcolii are obligaţia de a sesiza organele de stat competente.

CAPITOLUL IV: DISPOZIȚII FINALE

Art. 38. Prezentul cod se completează cu dispoziţiile Legii nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice, şi nu se substituie legilor şi regulamentelor în vigoare din domeniul educaţiei şi nici nu poate contraveni acestora.

Art. 39. Prin prevederile prezentului cod, activităţile consilierului de etică/comisiei de etică din școală nu se substituie activităţilor comisiilor de cercetare disciplinară, constituite în diferite situații, conform prevederilor Codului muncii şi nici activităţilor instituţiilor statului abilitate.

Art. 40. Propunerile de modificare sau de completare a prevederilor prezentului cod se fac de Consiliul de administrație al școlii, consilierul de etică și Consiliul director al FDU, cu votul a ½ + 1 dintre participanții la ședință.

Art. 41. Încălcările prevederilor prezentului cod reprezintă abateri disciplinare şi se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.

Art. 42. Prezentul Cod de etică a fost adoptat în şedinţa Consiliului de Administraţie Al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” București, din data 28.04.2014, dată de la care intră în vigoare, a fost revizuit în noiembrie 2018 și aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie Al Şcolii Postliceale Sanitare „Sf. Vasile cel Mare” din 27.11.2018.